Vücudumuzda 2 ila 6 milyon arasında değişen miktarda ekrin ter bezi vardır. Termoregülasyon sağlanmasında görevlidirler. Özellikle koltuk altı terlemeleri için uygulanmaktadır.
Öncelikle terlemenin yoğun olduğu bölgeleri tespit etmek amacıyla nişasta iyot ter testi uygulanır. Terlemenin olduğu bölgelere iyot çözeltisi uygulanır, kuruması beklenir, sonrasında nişasta serpilir. Terlemenin yoğun olduğu bölgelerde nişasta iyot kombinasyonu koyu mavi renge dönüşecektir. Uygulamanın yapılacağı bölge lokal anastezik bir krem ile uyuşturulur. Son derece ince iğneler yardımı ile Botox uygulaması yapılır. İşlem 10 dakika kadar sürer.
- Botoksun terlemeyi önleyici etkisi nereden geliyor?
- Botoks zararlı mıdır? Yan etkileri var mıdır?
- Ne sıklıkta botoks tekrarlanmalıdır?
- Etkileri ne sürede ortaya çıkar? Kalıcı bir uygulama mıdır?
- Botoks sonrasında, botoks uygulanan bölgede hissizlik oluşur mu?
- Botoks yaptırılan bölge için ek takviye ürünler kullanılmalı mıdır? (Ör: Koltuk altı bölgesi için parfüm kullanımına devam edilebilir mi?)
- Terlemeye karşı neden botox tercih edilmelidir?
- Botoks’un terlemede koku giderici özelliği de var mıdır? (Yine koltuk altı bölgesi için)
Terleme, egzersiz esnasında, sıcak veya soğuk havalarda vücut sıcaklığını ayarlamak için gerekli fizyolojik bir mekanizmadır. Gün içinde yaptığımız bazı aktiviteler karşısında vücut terleyerek reaksiyon gösterebilir. Vücudun kendisini soğutmak için günde 4-5 defa terlemesi normaldir. Terleme gerekenden çok fazla olursa kişiyi huzursuz eden, can sıkıntısına neden olan, endişe veren, stres yaratan, utandıran ve cildi tahriş eden bir tabloya yol açabilir. Bu durum kişinin başka kişilerle ilişki kurmasını, iş ve kariyer seçimini, ruhsal sağlığını, kişisel görüntüsünü ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir.
Fizyolojik terleme ihtiyacı dışında gelişen ve günlük hayatı etkileyebilecek kadar fazla olabilen terleme tablosuna hiperhidroz denir. Toplumda yüzde 2-3 oranında rastlanmaktadır. Vücudun her yerinde bulunan ekrin ter bezlerinin aşırı çalışmasına bağlıdır.
Özellikle koltuk altı terlemelerinde kullanılır. El ve ayak terlemelerinde de uygulanabilir.
Terlemeye neden olan sempatik sinirleri felç ederek ter bezlerinden ter üretimini önlemek için kullanılmaktadır. Lokal anestezik krem uygulandıktan sonra botox olarak bilinen botulinum toksini deri içine enjekte edilir ve sinir uçlarında geçici blok yapar. Uygulama yaklaşık 30 dakika sürer. Tedavinin etkisi birkaç saat veya gün sonra ortaya çıkar ve 8-10 ay devam eder.
Tedaviden sonra enjeksiyon yerinde birkaç gün devam eden ağrılar olabilir. Bazen yapılan enjeksiyon kaslara giden sinirleri de etkileyebilir ve kolda geçici güç kaybına neden olabilir. Etkisi geçici olduğundan tedavinin tekrarı gerekir. Oldukça pahalı bir yöntemdir. Ayrıca bu ilaca allerjisi olanlarda, gebelerde ve kas problemi olanlarda kullanılması uygun değildir. Antibiyotikler veya kas gevşetici ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır.
Uzm. Dr. Şenay Sarıtaş